Alle politieagenten worden dit jaar uitgerust met bodycam

Politie_bodycam

Alle politieagenten worden dit jaar uitgerust met een bodycam, zo heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid tijdens een algemeen overleg van de Vaste commissie voor Justitie en Veiligheid laten weten. De politie startte in 2017 een grootschalig onderzoek naar de inzet van bodycams door politieagenten. De experimenten met de bodycam eindigden vorig jaar mei.

“Een bodycam kan bijvoorbeeld gebruikt worden als de-escalatie middel. Immers, waarschuwen dat het gedrag en datgene wat uitgesproken wordt gefilmd gaat worden, kan tot aanpassing van het gedrag leiden”, zo stelt de politie. Ook volgens Grapperhaus blijkt uit ervaring dat onrustmakers door bodycams in toom worden gehouden of terugschrikken. “Het is echt een belangrijk iets voor de politie”, aldus de minister.

Politieagenten mogen mensen op publiek toegankelijke plekken via een bodycam filmen. Het filmen gebeurt dan als uitvoering van de algemene politietaak en als vorm van ‘niet-stelselmatige observatie’. “De bodycam wordt daarbij altijd openlijk en duidelijk zichtbaar gedragen”, zo laat de politie weten.

Opgenomen beelden kunnen, mits toegestaan volgens de wet, bijvoorbeeld worden gebruikt om daders op te sporen of als bewijs in een strafzaak. Daarnaast kunnen de opnamen gebruikt worden voor politie-onderwijs, training en coaching, interne onderzoeken, klachtafhandeling en organisatie- en wetenschappelijke onderzoeken. Niet bruikbare beelden worden vernietigd. Hoe lang de beelden bewaard blijven hangt af waarvoor de opnamen zijn verzameld en worden verwerkt.

Bron: Security.nl
Datum: 18 april 2019